Panasonic antyder att GH6 inte kommer att komma i år som planerat

Panasonic firar Lumix 20-årsdag, men det verkar som om vi har ett tag kvar att vänta på Panasonic GH6.

Panasonic Japan har antytt att den efterlängtade Panasonic GH6 kanske inte kommer att lanseras 2021, och beskriver den som fortfarande ”under utveckling”. Tillverkaren lanserade en webbplats för att fira Lumix-märkets 20-årsjubileum och delade med sig av sina tankar om dess framtid och antydde att Panasonic GH6 kommer att bli försenad.

För att markera det speciella tillfället har Panasonic ändå skapat en Lumix 20th Anniversary Special Column som beskriver det förflutna, nuet och framtiden för Lumix-kameror och teknik (observera att mikrosajten är på japanska).

Under de senaste 20 åren har Panasonic Lumix gjort några otroliga framsteg inom kameratekniken. Från lanseringen av världens första spegelfria kamera med utbytbara objektiv med Micro Four Thirds-format, Panasonic G1, 2008, till lanseringen av den första spegelfria kameran med fullformat, Panasonic S1, 2018, och nu senast införandet av två kameror i lådform i sortimentet, Panasonic BGH1 och Panasonic BS1H.

I fyra kapitel fördjupar sig Panasonic i hur Lumix har blivit det varumärke som det är idag. I kapitel 1 kan du ta reda på vad som fanns före deras första kamera och hur de introducerade bildstabilisering på marknaden redan 1988. Panasonic digitalkameras födelse står i fokus i kapitel 2 och förklarar det pågående samarbetet med Leica. Kapitel 3 kretsar kring dess spegellösa kamerasystem, varför man valde att göra Micro Four Thirds-kameror och den ständigt utvecklande GH-serien, medan kapitel 4 tar sikte på Lumix framtid.

Det är här som det blir intressant när det gäller den efterlängtade Panasonic GH6, som lovar stöd för 4:2:2 10-bitars 4K 60p cinema video med obegränsad inspelningstid. I sitt utvecklingsmeddelande sa Panasonic att GH6 skulle vara här före slutet av 2021. Men eftersom kameran beskrivs som fortfarande under utveckling med bara två månader kvar av året ser det ut som om vi får vänta lite längre på dess lansering.

I slutet av inlägget försäkrar Lumix sina kunder om att ”Från och med nu kommer kulturen inom fotografi och video att fortsätta att vara mångsidig i takt med att tiderna förändras och sättet att uttrycka den kommer att förändras på ett komplext sätt. Lumix vill fortsätta att vara det enda varumärket som håller sig nära skaparnas tankar, stöder deras kreativa verksamhet och går framåt tillsammans”.

Utan något officiellt lanseringsdatum för GH6 och utan ny information om specifikationerna är det bara att vänta. Reaktionen från internet har varit övervägande negativ, men med tanke på hur många kameramärken som har drabbats av förseningar på grund av pågående brister tycker vi att det är rättvist att ge Panasonic lite eftergift. Kanske är det dags att tänka på frasen ”tålamod är en dygd”.