Teleskop och skyscanner

För den som har ett intresse av rymden, stjärnbilder, planeter och galaxer är ett teleskop eller en skyscanner ett absolut måste. Genom teleskopets objektiv kan du ta dig närmare rymden och i detalj upptäcka månen och några av de planeter som finns i vårt solsystem. Det finns flera olika typer av teleskop och skiljer sig en del åt i hur man använder dem men även vad det är möjligt att se och upptäcka.

Just ordet teleskop är lånat från grekiskan där ”tele” betyder fjärrseende. Det första teleskopet utvecklades så tidigt som på 1600-talet men det var sedan astronomen Galileo Galilei som började använda teleskopet i astronomiskt syfte och var också den som fortsatte att utveckla och förbättra instrumentet.

Optiskt teleskop

När man pratar om teleskop i vanligt tal är det oftast ett optiskt teleskop som man menar, det är det som även kan kallas för stjärnkikare. Man ska inte blanda ihop optiskt teleskop med radioteleskop. Det senare är en eller flera stora paraboler som samlar in teknisk information och radiovågor. Ett optiskt teleskop är det vi kan se stjärnor, planeter och galaxer med.

Det finns i huvudsak två olika varianter av optiskt teleskop, en som använder sig av refraktor och en som använder sig av reflektor. En refraktor är en lins som är tjockare i mitten och tunnas ut mot kanterna, en så kallad konvex lins. Denna fungerar som ett förstoringsglas och den samlar in och koncentrerar ljus till en bildpunkt. Den har även två olika linser, en stor och en liten där den stora har en lång brännvidd och den lilla har en kort brännvidd.

En reflektor däremot fungerar istället som en spegel. Reflektorn har ett glas som i sin tur har försetts med ett material som är starkt reflekterande, till exempel aluminium.

Som med allt annat finns det fördelar och nackdelar med såväl refraktor som med reflektor och det kan kännas svårt att veta vad man ska välja. En refraktor är ofta enkel att använda och ger skarpa bilder. Med en reflektor kan ofta bildens kvalitet bibehållas då ljuset reflekteras direkt.

Orion Skyscanner 100 minidobson

Låt inte den kompakta storleken på detta teleskop med en ynka vikt på 2.8 kg lura dig. Orion Skyscanner 100 minidobson tar dig hela vägen ut till rymden och ger dig till och med möjlighet att upptäcka vad som finns bortanför vårt solsystem. Teleskopets storlek öppnar upp för fler möjligheter då det är enkelt att ta med sig på resor. På så sätt får du en stor flexibilitet när du vill utforska nya stjärnbilder från andra delar av världen.

Optiken består av en 100 mm spegel som är parabolisk, teleskopet har en brännvidd på 400 mm och f/4. Det har en förstoring på upp till 200x och en upplösning på 1,16 bågsekunder. Det medföljer en rödpunktsökare och två okular i olika storlekar.

Orion Skyscanner passar så väl nybörjaren som precis har börjat intressera sig för rymden som för den mer erfarne. Med detta teleskop kan man se detaljer på månen så som kratrar och bergskedjor, du kan upptäcka Venus och Jupiter, se Saturnus ringar och både galaxer och stjärnbilder som är utanför vårt solsystem.

Monteringen är enkel och det går lika bra att använda teleskopet ståendes på en plan yta som att gänga fast det i ett vanligt fotostativ.

Astronomi

Teleskop används av såväl hobbyentusiaster som för yrkesprofessionella inom såväl astronomi som astrofysik. Astronomi är en vetenskap om universum och himlakroppar, en vetenskap som går ut på att upptäcka det som finns bortom jorden och även bortanför vårt solsystem och galax. Astrofysik är en del av astronomi där man istället riktar in sig på olika fysikaliska metoder för att studera och beskriva rymden och universum.