Hur fotograferar jag med drönare?

Allt fler och fler privatpersoner skaffar sig en drönare. Ibland för att bara åka runt med men också för att filma. Det gäller speciella regler för vad du får och inte får göra som privatperson med en drönare och vi kommer att komma till dessa längre ner i artikeln. Vi kommer också att prata om hur du bäst styr en drönare och tar bilder. Visste du förresten också att du kanske behöver ett drönarkort för att få köra drönare? Likt ett körkort du har till din bil fast för drönare.

Behöver du ett drönarkort?

Om du bara kör över din egen mark och inte för långt bort så behöver du inget drönarkort. För långt bort betyder 120 meter och ifall du håller dig inom dessa 120 meter samt inte heller flyger över några andra människor så behöver du inget kort utan kan flyga på. Ska du flyga längre bort än 120 meter, flyga över andra människor eller har en drönare som väger mer än 25 kilo så måste du dock söka tillstånd hos Transportstyrelsen för detta. Du behöver då också ta drönarkortet som visar att du har den kompetens som behövs. Du kan ta drönarkortet genom att genomgå ett test online, testet tar ungefär 40 minuter och om du klarar det så får du kortet direkt.

Tips för att ta bra bilder med drönare

När du har ditt kort och tillstånd att flyga med drönare så vill du ta så bra bilder som möjligt. Det är för många ett nytt sätt att fotografera och det är inte så lätt att veta hur högt man kan flyga eller hur nära man ska vara för att få bra bilder. Det bästa sättet för att bli bra är som för mycket annat att träna. Du kan också gå en kurs. Det finns massvis av drönarkurser för att bli bra på att fotografera. Ett tips för att hitta spännande saker att fotografera är att ta hjälp av Google Earth. Där kan du hitta gamla byggnader eller liknande som du vill fotografera och som du kanske inte hade tänkt på annars.

Tänkt lite annorlunda med en drönare än med en kamera. Eftersom att du kommer så långt ifrån motivet kan du fånga stora avstånd. Då kan andra motiv bli väldigt häftiga. Till exempel kan vägar vara väldigt häftiga att fotografera om det går igenom en skog eller liknande. Något som man kanske inte tänker på annars.