Fotografiska museet i Stockholm

Ska du besöka Stockholm så finns det massvis av saker att göra. Sveriges huvudstad är väldigt vackert belägen med allt vatten och det finns garanterat något för alla. Ett resmål som alltid är uppskattat bland alla åldrar är det fotografiska museet. Det brukar hamna högt upp på listor över ”att göra i Stockholm” och för dem som har varit där är det inte svårt att förstå varför. Det går att spendera timmar bara att strosa runt där inne och titta på alla vackra foton som hänger på väggarna.

Relativt nytt museum

Fotografiska museet, eller Fotografiska, som det oftast kallas i folkmun är ett relativt nytt museum. I alla fall om man tänker hur populärt det har blivit och som en integrerad del i livet av Stockholm. Det startade 2011 och ska man vara petig så är det faktiskt inte ett museum även om det heter så. Det är ett galleri och inte ett museum på grund av några olika anledningar som tillexempel att det inte bedriver någon forskning. Det kallas i alla fall museet och det kommer vi göra här under också även om det då är ett galleri för fotokonst.

Det ligger i Stadsgårdshamnen i Stockholm och det är lätt att ta sig dit med tunnelbana. Inne på museet så är varje rum dedikerat till en fotograf och då hänger det uteslutande fotografier från denna fotograf och de byts ut med jämna mellanrum så det är värt att gå dit flera gånger med lite mellanrum mellan gångerna. En utställning brukar vara på fotografiska mellan 2 och 6 månader innan den byts ut. Nu under pandemin har Fotografiska satsat stort på att kunna se deras fotografier hemifrån och du kan lösa biljett och njuta av deras kollektioner ifrån soffan eller matbordet där hemma.

Först konst, sedan mat

Det finns en restaurang på Fotografiska som är väldigt omtyckt. Många går först runt i galleriet för att senare sätta sig och diskutera fotografierna med en bit mat eller dryck. Alla fotografier kommer garanterat sätta igång nya tankar hos alla som besöker och då kan det vara skönt att få prata om dessa direkt efteråt.

Förutom att äta, dricka och titta på fotografier såklart så erbjuder de även fotokurser för de intresserade. De har ett brett utbud och du kan välja mellan att gå på grundkurs för fotografering eller att fokusera på att bli bättre på att ta fotografier med din mobilkamera.