Att välja objektiv

Att välja objektiv – Det kan vara en utmaning att som nybörjare inom fotografering veta vilket objektiv som är bra och vilket man ska använda vid vilket tillfälle. Objektivet är det som avgör brännvidden, alltså kamerans zoom, och bestämmer hur långt bort man kan befinna sig från objektet som ska fotograferas. Det finns objektiv som har en fast brännvidd eller objektiv som kan ändra brännvidd – i dem finns zoom. Brännvidden anges alltid millimeter oavsett om den är fast eller inom ett spann.

Olika brännvidder och objektiv

För att komma ett steg närmare beslutet om vilken brännvidd som man ska välja behöver man veta vilka olika typer av brännvidder det finns. På ett objektiv som har en fast brännvidd anges denna i ett enskilt tal och har objektivet zoom anges brännvidden mellan ett intervall, till exempel 18-55 mm, vilket ofta är det objektiv som följer med kameran när man köper den.

Normalområdet

Normalområdet kallas en brännvidd på mellan 35-60 mm och det motsvarar bäst vad vi själva ser med blotta ögat. Här förhåller sig objekten inom samma synfält både utanför kameran och via kamerans lins. Objekten avtecknas naturligt i fotografiet utan att få förvrängda proportioner och ger ett behagligt intryck för ögat. Ett sådant objektiv lämpar sig mycket väl till landskapsfotografering och gatubilder.

Makro

Ett makroobjektiv är särskilt anpassat för att fotografera detaljer och ska klara av att leverera skarpa och detaljrika bilder på ett väldigt kort avstånd från objektet. Detta möjliggörs genom att skärpedjupet är litet trots att brännvidden ofta kan sträcka sig mellan ett större intervall, till exempel 50-200 mm. Makroobjektivet återger bilden i naturlig storlek och används främst för att fotografera blommor, insekter eller porträtt.

Teleobjektiv

Teleobjektiv delas in i tre underkategorier – korta, måttliga eller långa. Ett kort teleobjektiv brukar normalt ha en brännvidd på 60-150 mm och används framförallt till att fotografera porträttbilder eller djur i rörelse.
Ett måttligt teleobjektiv sträcker sig mellan 150-300 mm och har många användningsområden. Detta objektiv kan fotografera porträtt men även fartfylld sport, djur och barn. En bild som tas med detta objektiv är något komprimerad och vilket ger en effektfull bild. Långt teleobjektiv ligger på ungefär 300-600 mm och används för att fotografera stjärnor eller månen. Kameran måste i regel stå på ett stativ för att ge skarpa bilder med detta objektiv.

Vidvinkel

Även vidvinkelobjektiv har två underkategorier – vidvinkel eller ultravidvinkel. Ett vanligt vidvinkelobjektiv ingår i de flesta kamerakit som man köper och används med sin brännvidd på 24-35 mm att fotografera landskap eller arkitektur. En ultravidvinkel har en brännvidd på 14-24 mm och ger utrymme för att fånga öppna landskap eller vyer som sträcker sig långt. Med vidvinkel förvrängs de naturliga proportionerna.